ÁLTALÁNOS, HASZNOS TUDNIVALÓK A VÁSÁRRAL ÉS A HELYSZÍNNEL KAPCSOLATBAN

 
Összes árus és kiállító: 50  
Fix üzletek az utca ezen szakaszán: közel 50  
 
A vásáron lényegében minden féle árust várunk, akik szeretnék portékájukat megmutatni és értékesíteni. A helyekért természetesen díjat számítunk fel, kizárva ezzel az aluljárókban is sokszor megjelenő „árusokat”, mivel a Design utcához méltón egy bizonyos nívót szeretnénk a rendezvénynek adni. Bécsi árusok is várhatók, mivel többen jelezték a kint tartózkodásunkkor, hogy szívesen jönnének Budapestre, ha lenne egy hasonló rendezvény! 
 
ÉRDEKESSÉGEK A KIRÁLY UTCA HÁZAIRÓL:
 
Király u. 9. (A Három Rózsa háza, Brein Fülöp, 1810)
A 70-es években megindult nagy volumenű építkezések miatt mára a Király utca páratlan oldalán ez a ház vált a XIX. századi utca indító épületévé. Az épület kezdetben az Oberhauser, majd az örmény Jakabffy család tulajdonát képezte, a copf stílusú építészet egyetlen megmaradt emléke a pesti oldalon. Itt működött a Király utcai nyomda és a hírhedt Király utcai mulató, a Fekete Macska.
 
Király u. 12. (Gömöry-ház / Török-patika, Pollack Mihály, 1812-13)
Az épület klasszicista stílusa a későbbi emeletráépítés ellenére megmaradt. A lakóházat a nemesi származású Gömöry Károly patikus, tudós, műbarát, választott polgár, választott mecénás építtette. A ház aljában gyógyszertár nyílt, az első két emelet két nagy lakás egyikében zsinagóga is működött Brill Sámuel édesapja vezetésével.
 
Király u. 13. (Gozsdu-udvar, Cziegler Győző, 1901-04)
Európában egyedülálló ez a hatudvaros átjáró ház, mely a negyed legrégebben kialakult két hosszanti utcája között teremt izgalmas gyalogos kapcsolatot. A II. világháború előtt az épület a zsidó negyed büszkesége volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb alapítványa, a román Gozsdu-alapítvány építtette. 2000-ben műemléki védettséget kapott, így az épület felújítása során csak a belső lakásstruktúrát változtatták meg.
 
Király u. 15. (Pollack Ágoston, 1848-53)
A Király utca és környéke híres volt éjjeli zenés-táncos, műsoros mulatóiról. Ebben a házban működött a kor legnevesebb német mulatója, a Kék Macska (Blaue Katze), ahol német kuplékat és kabarékat adtak elő.
 
Király u. 26. (Hild József, 1840-46)
Az épület alatt elterülő közel egyhektáros pincerendszer egyedülálló, mely Pest legnagyobb borospincéje volt a XIX. században. A borospincéhez kapcsolódott a földszinten a Jálics Pince nevű közkedvelt mulató. Az épületet mára felújították, az udvart üvegtetővel fedték le, nemzetközi design-központként funkcionál.
 
Király u. 34. (Wellish Alfréd, 1914)
Az utca egyik első szecessziós épülete. Ebben a házban laktak az egykori miniszterelnök, Teleki Pál szülei és itt működött a II. világháború előtt a Honi Ipar szerkesztősége. A földszinti boltok között akadt kalapos, harisnya-, cipő-, ékszer- és rövidáru üzlet.
 
Király u. 50. (Hild József, 1838)
Wahlkampf Henrik kézműves megrendelésére készült épületben rézműves helyek, raktárak, istálló és a segédek lakásai kaptak helyet, és egészen a közelmúltig nagy forgalommal járó üzemi tevékenység zajlott. Az épület bal oldali, egykori raktára, valamint az óriási pince felhasználásával a kilencvenes évek elején az önkormányzat antikváriumot és kávézót alakított ki, majd egy ideig üresen állt. Pár éve nyitotta meg újra kapuit, és a város egyik legérdekesebb kulturális programjait felsorakoztató szórakozóhellyé vált, Sirály néven.