A PROJEKT

2011. szeptember 10-11-én került megrendezésre első alkalommal a Király utcában a Királyi Vásár nevű gasztro, régiség és kézműves vásár, valamint kulturális program rendezvény. Az ötletet egy bécsi kirakodó vásár adta, melyen a szervezők ez év május 6-7én részt vettek. 2011. március 31-én a bécsi 7. kerületi polgármester (a Királyutca-Designutca Klaszter kezdeményezésére) a budapesti VII. kerületi polgármester Vattamány Zsolt meghívására Budapestre látogatott. A látogatás célja egy partnervárosi kapcsolat kialakítása volt gazdasági, kulturális, turisztikai és városfejlesztési szempontból.

Bécs polgármestere ezután meghívta a Klasztert, hogy 2011. május 6 és 7-én a kirakodóvásár ideje alatt jelenjünk meg a rendezvényükön, amelyet már 25 éve sikeresen rendeznek meg. A kirakodó vásár a lezárt Neubaugasse-ban (Mariahilferstrasse-ból nyílik) reggel 8-19 óráig volt megtartva mindkét nap.

A teljes utca le volt zárva (ca. 1 km hosszú) és nagyjából a közepén egy teljes útszakaszt átadtak nekünk (a Király utcának és a KULTUNIO NEGYEDNEK) asztalokkal.

Amellett, hogy rengeteg kulturális és művészeti értéket felvonultat és mellette szórakoztat, legfontosabb eredménye, hogy olyan emberek is ellátogatnak ilyenkor az utcába, akik addig soha nem jártak ott és később visszatérnek az ott látott üzletekbe a vásáron kívül is.
2012. ben folytatódik a Királyi Vásár névre hallgató rendezvénysorozat, amelynek premierje ezreket vonzott a Király utcába múlt szeptemberben.

A Királyutca Designutca Klaszter szervezésében a tavalyi siker után idén 7 alkalommal kerül megrendezésre a kétnapos családi programkavalkád, mely a bolhapiac, a shopping night, és a mesterségek vására mellett vonzó kulturális programokat is kínál a látogatóknak.

A vásár maga idén is változatos képet mutat majd, természetesen szem előtt tartva a Design utca arculatához és ideájához méltó rendezvényi nívót. Ezúttal több mint 120 vásározó várja majd a Király utcába érkezőket a legkülönbözőbb portékákkal és gasztronómiai ínyencségekkel. Ezzel párhuzamosan pedig egész nap változatos programok szórakoztatják a közönséget három helyszínen: a Central Passageban, a Kazinczy utca sarkán lévő játszótéren és magában a Király utcában.

A szervezők idén is a jó hangulatra és a változatos programkínálatra helyezik a hangsúlyt, ezért minden alkalommal meghívást kap majd egy-egy vidéki város és egy-egy külföldi desztináció is. Az áprilisi rendezvényen Visegrád, illetve Brazília kulturális és turisztikai kínálatával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Kiemelt figyelmet kapnak természetesen a gyerekek is, akiket a Kazinczy utca sarkán lévő játszótérre invitálnak, ahol Magyarország legnagyobb játszóháza (az Élményváros Játszóház) gondoskodik szórakoztatásukról mobil játékokkal és nyereményesővel. Természetesen a környezettudatos nevelés nagy hangsúlyt kap idén is a Király utcában, ennek jegyében a GreenFortune növényültetést, a ReMese pedig ökodivat foglalkozást szervez a legkisebbeknek.

MI IS AZ A KIRÁLYUTCA-DESIGNUTCA Klaszter?

2009 júliusában a Király utcában tevékenykedő néhány üzlettulajdonos elhatározta, hogy közös eseményekkel és egy folyamatos együttműködés kialakításával próbálják felpezsdíteni a környék életét. A kezdeményezés a Király utcában érintett vállalkozók körében rendkívül sikeresnek bizonyult, így 2010 márciusában megalakult a Királyutca-Designutca Klaszter, melynek mára már 24 tagja van, de számuk folyamatosan növekszik.

A Király utcában – a Deák tér és Nagykörút közötti szakaszon, mely a XIX. században Pest főutcája volt, később pedig a kereskedők és textileseké – ezen civil kezdeményezés fő célja, hogy visszahozzák a Király utca egykori fényét és ezzel újra a város érdekes, nyüzsgő kereskedelmi fórumává tegyék az utcát.

A Király utca üzleteinek összefogásából alakult klaszter tagjai, az itt élő polgárokkal és más civil szervezetekkel együtt szeretnének javítani a környezet állapotán és élettel teli belvárosi negyeddé varázsolni. Ennek érdekében évente több rendezvényt, akciót szerveznek és jó kapcsolatot alakítottak ki több érintett intézménnyel is (így a Fővárosi Önkormányzat, VI. kerületi és VII. kerületi Önkormányzat, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal…stb.).

EDDIGI EREDMÉNYEK:

A KÖZELJÖVŐ ESEMÉNYEI, TERVEI: