A PROJEKT

2011. szeptember 10-11-én kerül megrendezésre első alkalommal a Király utcában a Királyi Vásár bolhapiac és kulturális program rendezvény. Az ötletet egy bécsi kirakodó vásár adta, melyen a szervezők ez év május 6-7én részt vettek. 2011. március 31-én a bécsi 7. kerületi polgármester (a Királyutca-Designutca kezdeményezésére) a budapesti VII. kerületi polgármester Vattamány Zsolt meghívására Budapestre látogatott. A látogatás célja egy partnervárosi kapcsolat kialakítása volt gazdasági, kulturális, turisztikai és városfejlesztési szempontból.

Bécs polgármestere ezután meghívta a Klasztert, hogy 2011. május 6 és 7-én a kirakodóvásár ideje alatt jelenjünk meg a rendezvényükön, amelyet már 25 éve sikeresen rendeznek meg. A kirakodó vásár a lezárt Neubaugasse-ban (Mariahilferstrasse-ból nyílik) reggel 8-19 óráig volt megtartva mindkét nap.

Naponta legalább 100.000 ember látogatta meg. A teljes utca le volt zárva (ca. 1 km hosszú) és nagyjából a közepén egy teljes útszakaszt átadtak nekünk (a Király utcának és a MULTIKULTURÁLIS NEGYEDNEK) asztalokkal.

Amellett, hogy rengeteg kulturális és művészeti értéket felvonultat és mellette szórakoztat, legfontosabb eredménye, hogy olyan emberek is ellátogatnak ilyenkor az utcába, akik addig soha nem jártak ott és később visszatérnek az ott látott üzletekbe a vásáron kívül is.
A Vörösmarty téren Karácsonykor megrendezett vásáron és néhány helyi kisebb kezdeményezésen kívül, jelenleg nincs egy rendszeresen ismétlődő nagyszabású bolha piaca a Pesti oldalnak. A kinti pozitív tapasztalatok és az itthoni hiányérzet, így arra sarkallta a szervezőket, hogy ez év szeptemberében valósuljon meg egy hasonló esemény a Király utcában.

MI IS AZ A KIRÁLYUTCA DESIGNUTCA?

2009 júliusában a Király utcában tevékenykedő néhány üzlettulajdonos elhatározta, hogy közös eseményekkel és egy folyamatos együttműködés kialakításával próbálják felpezsdíteni a környék életét. A kezdeményezés a Király utcában érintett vállalkozók körében rendkívül sikeresnek bizonyult, így 2010 márciusában megalakult a Királyutca-Designutca Klaszter, melynek mára már 24 tagja van, de számuk folyamatosan növekszik.

A Király utcában – a Deák tér és Nagykörút közötti szakaszon, mely a XIX. században Pest főutcája volt, később pedig a kereskedők és textileseké – ezen civil kezdeményezés fő célja, hogy visszahozzák a Király utca egykori fényét és ezzel újra a város érdekes, nyüzsgő kereskedelmi fórumává tegyék az utcát.

A Király utca üzleteinek összefogásából alakult klaszter tagjai, az itt élő polgárokkal és más civil szervezetekkel együtt szeretnének javítani a környezet állapotán és élettel teli belvárosi negyeddé varázsolni. Ennek érdekében évente több rendezvényt, akciót szerveznek és jó kapcsolatot alakítottak ki több érintett intézménnyel is (így a Fővárosi Önkormányzat, VI. kerületi és VII. kerületi Önkormányzat, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal…stb.).

EDDIGI EREDMÉNYEK:

A KÖZELJÖVŐ ESEMÉNYEI, TERVEI: